Smaczna włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Restauracje włoskie to w większości polskich miast najczęsciej spotykany rodzaj restauracji. Cenimy włoskie jedzenie gdyż jest smaczne, pożywne oraz ceszy oko. Bez wątpienia najczęściej jemy makarony. Mocniej wrażliwi konsumenci smakują mniej znane dania – canelloni, gnocchi i desery włoskie.
Rozglądając się za smaczną włoską restauracją należy przyjrzeć się kilku istotnym cechom: czy miejsce stosuje włoskie produkty, czy w menu są też nie tak znane dania, czy lista win, oferuje typowo włoskie trunki. Włoska kuchnia to bogata różnorodność i dania z wielu miejsc Włoch. W mistrzowskiej restauracji znajdziemy prawdziwy smak Włoch.
Kuchnia włoska nie jest skomplikowana, co nie zmienia tego, że jest mniej smaczna Z pewnością można stwierdzić, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni w Europie .
Aromatyczne wino włoskie
Jakakolwiek szanująca się knajpka włoska, która pretenduje do tytułu bycia eleganckim miejscem na gastronomicznej mapie regionu, nie może zaniedbywać trunków. Posiłek w stylu włoskim bez wyjątku powinien obejmować również wino. Odrobina białego wina to przy włoskim posiłku reguła. La grande Mamma Klasyczne wina włoskie to zdecydowanie toskańskie bolgheri, kalabryjskie lamezia a także noto z Sycylii. Włoska restauracja – o ile rzeczywiście ma być rozpoznawana jako faktycznie włoska, musi mieć szeroki wachlarz win.
Charakterystyczna włoska restauracja
Mając ochotę zrozumieć indywidualność kuchni włoskiej bez wątpienia warto odwiedzić restaurację, która umie przygotować nie tylko makaron i pizzę.
Zobacz film