Wino białe czy czerwone? Jak dobierać wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do potraw zawędrowała też do naszego kraju. Coraz częściej na rodzimych stołach gości ten rewelacyjny trunek. Niestety, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, jakim sposobem dobierać wino do dań nie jest zbyt rozbudowana. Podpowiadamy jakie wino pasuje do jakich dań.
Wino portugalskie
Jakie wino pasuje do makaronów?
Makarony najprzyzwoiciej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być niemniej jednak lekkie. Jeśli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najporządniej wino czerwone. W końcu takie danie można zestawić też z winem różowym.
wino w kartonowych boksach
Z którym winem podawać dania rybne?
Stara zasada mówi, że do ryb najporządniej pasuje wino białe. Należałoby jednakże nie zapominać, że nie jest to bezwzględna reguła. Jeśli serwujemy gościom zupę rybną, jesteśmy w stanie podać ją z winem czerwonym. Warunek jest jednakże jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.
Z jakim winem najprzyzwoiciej komponuje się mięso?
W tym wypadku wiele zależy od typu mięsa. Do drobiu podawać można zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wkracza jedynie wino czerwone. Cielęcina ma prawo być podawana albo z młodym winem czerwonym, lub musującym winem różowym. Jeżeli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.