Moda na bycie fit uzyskała apogeum do tego stopnia, że już nie wypada odmawiać sobie chwili przyjemności oraz bez wyrzutów sumienia można sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma przecież nic prostszego niż zrobienie sobie zdrowego deseru, który będzie nie jedynie niskokaloryczny, jednakowoż także bardzo dobrze wpłynie na nasz organizm i przemianę materii. Na blogach i forach internetowych aż roi się od recept na zdrowe desery, rozumie się samo przez się, że najswobodniej robić je latem i wiosną, kiedy dojście do soczystych oraz świeżych owoców jest nieograniczony. Gigantyczną popularnością cieszą się zdrowe desery mrożone, które będą akcesoryjnym orzeźwieniem w parne dni.
Desery lodowe minimelts
Przepysznym, słodkim i słusznym także dla najmłodszych deserem mrożonym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany wypada zmiksować z należytą porcją dobrej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli i bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które wolno zjeść z poboczną porcją malin albo jakimś ciekawym sosem owocowym. To idealna alternatywa dla autentycznych łasuchów, wypada jedynie pamiętać, że taki deser nie jest dla osób uczulonych na orzechy.
Smacznym i ożywczym pomysłem, a przy tym autentyczną rewelacją witaminową jest sorbet owocowy. Wolno taki sorbet zrobić z jednego rodzaju owoców bądź też z mieszanki. Dodatkowym pozytywem jest także to, że na sorbet nie należy długo czekać, nie musi być gruntownie zamrożony, taki o gęstości półpłynnej smakuje zdecydowanie lepiej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za autentycznymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego bądź lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego i wielu innych) z kapką miodu dla dodania słodyczy.
Lenie w kuchni powinni zaspokoić się zmrożonymi owocami, które są doborową przekąską w trakcie upalnych dni. Cudownie smakują mrożone maliny czy borówki, które niezmiernie łatwo pogryźć. Mrożone desery wolno robić też z resztek zdrowych koktajli, wystarczy je najzwyczajniej w świecie włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu